Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ο Κυριακόπουλος, ο Μαργέλλος και η ομάδα ΓΑΠ του ’87…


Ο Κυριακόπουλος, ο Μαργέλλος  και η ομάδα ΓΑΠ του ’87…
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Μήλο ήταν η αρχή. Οι αντιδράσεις για τις εξωρύξεις του βωξίτη στη Γκιώνα και μια σειρά εγγράφων που έχουν έρθει στην επιφάνεια για τις δραστηριότητες της “S&B” δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο έρευνας. Αυτό έδειξε άλλωστε και η φωτογραφική διάταξη που επεχείρησε να περάσει υπέρ της “S&B” ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος».

Ο θόρυβος που ξέσπασε ύστερα από τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτει ότι ο ισχυρός άνδρας της “S&B”, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σύμφωνα με τα οποία ετοιμάζεται να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στο Λονδίνο. Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της “S&B” κ. Κρίτωνος Ανευλαβούς τον Απρίλιο άλλωστε δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό λόγω, δήθεν, «του ακριβού χρηματοπιστωτικού κόστους και της υψηλής φορολόγησης».
Κάποιοι που εμφανίζονται ως ευεργέτες σε νησιά και τοπικές κοινωνίες όπου υποθηκεύεται η ποιότητας ζωής τους από την καταστροφή του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι άλλα δηλώνουν δημοσίως κι άλλα πράττουν. Εκτός αν ερευνήσει κανείς κάπως καλύτερα το παρελθόν τους ή συνθέσει το παζλ της πορείας τους στο δημόσιο βίο.
Στο ΙΟΒΕ και στη σκιά Στουρνάρα
Για παράδειγμα, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος τυγχάνει να είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) όπου επί σειράν ετών ήταν γενικός διευθυντής το πρόσωπο που ευθύνεται για το «ακριβό χρηματοπιστωτικό κόστος» και η «υψηλή φορολόγηση», ο εκφραστής του «συστήματος Σημίτη» κ. Γιάννης Στουρνάρας!
Πριν από μια εβδομάδα μάλιστα, το ΙΟΒΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στο περιεχόμενο της οποίας προβλέπεται ύφεση ζητώντας «πόλεμο» εναντίον της φοροδιαφυγής και ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης. Δάσκαλε που δίδασκες και λόγον δεν εκράτεις, λέει η λαϊκή σοφία που ταιριάζει στην περίπτωση του κ. Κυριακόπουλου.
Κι αν ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ λαμβάνει τέτοιες επιχειρηματικές αποφάσεις που ζημιώνουν τη χώρα στην οξύτερη φάση της οικονομικής κρίσης, τι μπορεί να ερευνήσει κανείς για την εποχή που ο κ. Κυριακόπουλος ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών…
Αγανακτισμένοι (του ΠΑΣΟΚ) μιλούν
Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν ότι ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος διατηρεί φιλία και γνωριμία με ένα πρόσωπο που συνδέεται με τη “Unigestion”, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του κ. Αντρίκου Παπανδρέου “I4Cense” και τα περίφημα δείπνα με σούσι που απολάμβανε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν καταρρεύσει η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν». Και το όνομα αυτού: Ντόρης Μαργέλλος, ο οποίος διατηρεί εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελβετία!
Όπως επισημαίνουν οι αξιόπιστες πηγές μας από το ΠΑΣΟΚ, η φιλία μεταξύ των κ.κ. Κυριακόπουλου και Μαργέλλου κρατά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δημιουργούσε τα «νέα τζάκια» της νέο-αστικής νομενκλατούρας. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν εκτός από τους δύο κυρίους που προαναφέραμε, ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο επικεφαλής της PriceWaterhouse Hellas κ. Χ. Κυριαζής, καθώς και οι κ.κ. Δ. Καλλιτσάντσης, Βαρβάρα Βερνίκου, Κ. Μπουτάρης, Π. Κανελλόπουλος κ.ά.
Κάποιοι θυμούνται μάλιστα ότι τα πρόσωπα αυτά συναντούνταν συχνά το 1987 στο κτήριο της “Interamerican” (σ.σ. του κ. Δημήτρη Κοντομηνά ο οποίος είχε επιδείξει περίεργη επιμονή το φθινόπωρο του 2008, στην αποκάλυψη του «σκανδάλου Βατοπεδίου» και τη διερεύνηση δήθεν ποινικών ευθυνών κατά πολιτικών) για να ανταλλάσσουν απόψεις για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις.
Η επιμονή και η παροιμία
Οι πηγές μας επαναλαμβάνουν την παροιμία που λέει: «Δείξε μου το φίλο σου να σού πω ποιος είσαι». Με αυτήν τη λογική ο φίλος του κ. Κυριακόπουλου παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Ο κ. Θοδωρής Μαργέλλος ενεπλάκη στο σκάνδαλο της ελληνοποίησης του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού το 1989. Κάποιοι «βάφτιζαν» ελληνικό για να παίρνουν τις επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από την τότε ΕΟΚ. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από την Κομισιόν, η οποία παρέπεμψε τότε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών.
Τον Σεπτέμβριο του 1991 βρέθηκε να δικάζεται για την υπόθεση αυτή, επικαλέστηκε όμως ασθένεια, ζητώντας αναβολή. Η «Ελευθεροτυπία» έγραψε σχετικώς στις 9 Οκτωβρίου 1990: «Αναβλήθηκε για τις 28 Ιανουαρίου ’91, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, λόγω ασθενείας του κατηγορούμενου Θ. Μαργέλου, πρώην εκπροσώπου της εταιρίας «Γκρανομάρ» (με έδρα τη Γενεύη) που μεσολάβησε για την πώληση του καλαμποκιού».
Η Βουλή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που καταδικάσθηκε το 1990 «σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου και απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου-κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας» (το 1994, ωστόσο, όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναήρθε στην εξουσία, η Βουλή αποφάσισε την άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης του Νίκου Αθανασόπουλου για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού).
Τι έλεγε η «Απογευματινή» για τον Μαργέλλο
Ο κ. Θοδωρής Μαργέλλος έχει απαλλαχθεί για την υπόθεση του καλαμποκιού με βούλευμα. Την ίδια περίοδο (του «βρώμικου ’89») η «Απογευματινή» τον ενέπλεκε και με τον κ. Γιώργο Κοσκωτά υποστηρίζοντας ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 1986 ο κ. Μαργέλλος είχε στείλει επιστολή στον τότε υφυπουργό Νέας Γενιάς (σ.σ. τον μεγάλο στοχαστή, Γ. Παπανδρέου).
Με την επιστολή αυτή, τού ζητούσε προσωπική κάλυψη γιατί ήταν άνθρωπος της ομάδας του και διότι τα λεφτά των επενδύσεων που θα έκανε θα τα έφερνε μέσω της Τράπεζας Κρήτης (του Κοσκωτά), όπως τού είχε ζητήσει ο ίδιος. Αργότερα, οι κ.κ. Μαργέλος και Παπανδρέου διέψευσαν την ύπαρξη αυτής της επιστολής.
Το όνομα «του φίλου από το 1987» είχε ξεχαστεί όταν το 2007 άρχισε να επανεμφανίζεται σε κοσμικά γεγονότα εντός κι εκτός Ελλάδος, απολάμβανε σούσι στο «Ζούμα» με τον ΓΑΠ και απασχόλησε πολλούς ρεπόρτερ με τις δραστηριότητές του στην Ελβετία…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΕΕΕΕΣ!!!!!

Αρχειοθήκη ιστολογίου