Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΝΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!


Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ενδώσει στις πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιώργος: «Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας»

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2010

«Όχι νέα μέτρα», είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για το ΠρόγραμμαΣταθερότητας, που θα παρουσιάσει στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου, και θα καταθέσει προς έγκριση στην Κομισιόν αμέσως μετά. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη μακράσυνάντηση που είχαν προχθές οπρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέουμε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 



Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπακωνσταντίνου να δεσμεύεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου το Πρόγραμμα Σταθερότητας «να γίνει πιο ελκυστικό» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρων πέραν αυτών που έως τώρα ανακοινώθηκαν ή σε κάποιες περιπτώσεις αφέθηκε να διαρρεύσουν προς τον Τύπο υπό μορφή πληροφοριών. Τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία, την οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπερβεί, ανεξαρτήτως των πιέσεων που όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις Αλμούνια θα δεχθεί το επόμενο διάστημα. Η επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική που μέχρι τώρα έχει χαραχτεί, δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στις πιέσεις αυτές, και ειδικότερα σε εκείνες που εκ των πραγμάτων θα ασκήσουν οι διεθνείς αγορές. Με το οικονομικό επιτελείο να διαβεβαιώνει ότι δανειακές ανάγκες της χώρας θα προκύψουν προς το τέλος Ιανουαρίου ή ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας πριν βγει στις διεθνείς αγορές για νέα δάνεια. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους να γίνει άμεση «μετάφραση» των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή εμμέσως έχουν ανακοινωθεί, ώστε να υπάρξει καθαρή εικόνα για το τι θα αποδώσουν εισπρακτικά τα μέτρα αυτά. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη «μετάφραση» αυτή να τεθούν υπ΄ όψιν του κλιμακίου των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που θα βρεθούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες (στις 6 Ιανουαρίου συγκεκριμένα), ώστε να γνωρίζουν ολόκληρο το πλάνο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και τι θα αποφέρουν. 

Συνεργασία. Η κυβέρνηση προτίθεται να έχει στενή συνεργασία με τους κοινοτικούς, για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας, έτσι ώστε να εκλείψει η καχυποψία που υφίσταται από ετών στις σχέσεις της χώρας με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Μπορεί δε η κίνηση αυτή να θεωρηθεί και ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ανυποληψία της Ελλάδας εδράζεται ακριβώς σ΄ αυτήν τη διάχυτη καχυποψία που χαρακτήρισε τις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Ε.Ε. 

«Δεν τους θέλουμε απέναντι, τους θέλουμε δίπλα μας αρωγούς. Δεν έχουμε πόλεμο, και δεν πρόκειται να ανοίξουμε στο μέλλον. Εξαρτώμαστε από αυτούς όσο εξαρτώνται και εκείνοι από εμάς», δήλωσε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας την πολιτική στόχευση αυτής της τακτικής. Ωστόσο η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να σταματήσουν να υπογραμμίζουν το στοιχείο της «συνυπευθυνότητας» της Κομισιόν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Είναι γνωστό ότι ήδη σε μια πρόσφατη συνάντησή τους, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά κατηγόρησε τον Χοακίν Αλμούνια ότι έκλεισε τα μάτια στις αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης και στις λαθεμένες πολιτικές της που οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο. Και απ΄ ότι φαίνεται το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον. 

Κατά την πηγή που αναφέρθηκε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι αν οι πιέσεις που ασκούνται τώρα στη χώρα είχαν ασκηθεί προ ενός έτους ή έστω την περασμένη άνοιξη, πιθανότατα η κατάσταση να ήταν καλύτερη σήμερα. Αλλά δεν το έκαναν, κι αυτό είναι ένα θέμα που υφίσταται μεταξύ μας». 

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως αν ενταθούν οι πιέσεις, και δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα παίξει το τελευταίο της χαρτί που θα είναι η συμμετοχή της στην ευρωζώνη και οι επιπτώσεις που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν για όλες της χώρες της νομισματικής ένωσης αν μια χώρα, και συγκεκριμένα η Ελλάδα, οδηγηθεί σε πτώχευση. 

Αποφασιστική στάση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζει ο κ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του είναι ότι «η χώρα θα τα βγάλει πέρα, και είμαστε αποφασισμένοι γι΄ αυτό». Η επιμονή αυτή έχει οδηγήσει κάποιους εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα επαφές με κορυφαίους Αμερικανούς τραπεζίτες, οι οποίοι του έχουν δώσει κάποιου είδους εγγυήσεις ή διαβεβαιώσεις ότι «το κλίμα για την Ελλάδα θα αλλάξει κάπως, και πάντως δεν θα γίνει χειρότερο το επόμενο διάστημα». Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές Στίγκλιτς και Γκάλμπρεϊθ, τους οποίους συμβουλεύεται συχνά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. 

Σε πολιτικό επίπεδο, και υπό το πρίσμα όλων όσων προαναφέρθηκαν, η κυβέρνηση απέρριψε με κατηγορηματικότητα την «πρόταση» Μητσοτάκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής ανάγκης για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Σε δήλωση του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή, οι δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν «παράδοξες» και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», ενώ υπενθυμίστηκε με κατηγορηματικού τρόπο ότι «η χώρα διαθέτει κυβέρνηση με σαφή, νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή». Κυβερνητική πηγή ανέφερε πάντως σχετικά, ότι η δήλωση Μητσοτάκη έχει ως ακροατήριο τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και όχι την ίδια την κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΕΕΕΕΣ!!!!!

Αρχειοθήκη ιστολογίου